FIGYELEM!!! Amig a készlet tart biztosítjuk Neketek a megszokott Calming termékeket GLS csomagküldéssel. Megpróbálunk segíteni a kritikus helyzetre való tekintettel és szeretnénk vásárlóinknak INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁST biztosítani! Kuponkód: NNC2020

A titokzatos árnika

Arnika Montana
Goethe életének megmentője, a viszkető, száraz, ekcémás bőr ellenszere, és még sok minden más
Oszd meg a cikket, ha tetszett!
Megosztás itt: facebook

Az emberek évezredek óta használják a természet gyógynövényekben megnyilvánuló csodálatos erejét.  Ennek szokott is nyoma maradni a történelemben, feljegyzések formájában. A görögök, a rómaiak, az egyiptomiak, a kínaiak hihetetlen gazdagságú beszámolókat hagytak ilyen témában az utókorra.  Az esetek többségében, mivel a gyógynövények rendkívül nagyra becsültek voltak, a növények általában „beszélő” nevet kaptak, aminek a forrása is fennmaradt.

Nos, az árnikával nem így áll a dolog. Egyáltalán nem lehet tudni honnan kapta a nevét, csak feltételezésekből indulhatunk ki.  Nagyjából bizonyos, hogy a XIV. században említik először egy gyógynövénykönyvben „arnich” néven. Hogy ez honnan jön? Hangzásra lehet arab, francia, sőt, akár görög is. Utóbbi esetben talán a tüsszentésre utal az eredeti jelentése, ami hihető, mert az árnikát egy időben úgy használták, mint a dohányt. Tubákoltak vele.

Később, az 1800-as években volt egy híres ember, Johann Wolfgang von Goethe, aki említést tett az árnikáról. Nem is akárhogy. Ugyanis szűnni nem akaró magas lázát az árnika orvosolta, így a történet szerint az életét köszönheti ennek a csodálatos növénynek.

Talán még jó is, hogy ez a különleges növény viszonylag sokáig rejtőzködve maradt. Eredetileg ugyanis sok helyen megtalálható volt, jellemzően meleg éghajlaton, hegyvidéken. Viszont amikor a megnövekedett igények miatt elkezdték begyűjteni, az állománya nagyon erősen megcsappant. Annyira, hogy megmentésére a tudósoknak kellett beavatkozni. De az sem ment könnyen, mert ez a növény vadon nő és nem viseli el a szennyezett környezetet. A Bajor Regionális Mezőgazdasági Intézet egyik professzorának sikerült végül 15 év kemény munkájával 1998-ban egy telepített ültetvényen olyan árnika növényeket nevelnie, amelyek olyan hatóanyag tartalommal rendelkeztek, mint vadon növő társaik.

Mitől is olyan nagyszerű az árnika?

Hatásos gyulladás- és fájdalomcsökkentő, külsőleg alkalmazva fertőtlenítő  hatású.

Rendkívül hatásos rándulások, kelések, vérömlenyek, ödémák, zúzódások, izomfájdalmak, reumatikus panaszok, fagycsípés kezelésére.

Páratlan ellenszere a viszkető, száraz, ekcémás bőrnek.

Enyhíti a rovarcsípések okozta viszketést.

Ezek alapján nem csoda, hogy nagyon sok természetes, vegán kozmetikum alapanyagaként találkozhatunk vele.
A fotót Jim Morefield készítette

https://www.flickr.com/photos/[email protected]/

Hasznos cikkekért és értékes ajánlatokért iratkozz fel a Neo Nature klubba

További bejegyzések
Nagy Eszter és az arckrémek
Blog

Az elmúlt időszak eseményei

Úgy gondoltam, hogy megosztom Veletek az elmúlt időszak eseményeit, továbbá szívesen beavatlak Benneteket azokba az újdonságokba, amelyek most a márka életét szebbé, jobbá teszik.

Arnika Montana
Blog

A titokzatos árnika

Goethe életének megmentője, a viszkető, száraz, ekcémás bőr ellenszere, és még sok minden más

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük